Biokaasusta energiaa 
Käytiinpäs viime viikolla Saarijärvellä kuuntelemassa seminaari biokaasusta. Olipas aika mielenkiintoista kuultavaa. Hehtaarin ruokohelpi- tai heinäsadolla voi kuulemma tuottaa kaasua 1-2 henkilöauton vuotuisen kulutuksen verran (jopa 40000km/ha). Vastaavasti tätä voisi verrata n. yhden omakotitalon vuotuiseen lämmitystarpeeseen. Ja mikä parasta, myös jäljelle jäävä sakka on mahdollista hyötykäyttää lannoitteena pelloilla. Siis mahdollisimman luontoystävällistä ja järkevää. Prosessiin ei suinkaan tarvitse tuottaa biomassaa erikseen, vaan samaan laitokseen kelpaa kaikki biojäte eläinten lantaa ja vaikka vesistöjen pohjamutia myöten. Moni toiminnan lopettanut viljelijä pitäisi mielellään peltonsa kunnossa viljelmällä vaikka heinää tai ruokohelpeä bioakaasulaitosta varten. Pelloille voi olla vielä myöhemmin muutakin käyttöä, näinä epävarmoina aikoina.

Olisi siis aika hienoa saada haja-asutusalueille tällaisia biokaasulaitoksia tuottamaan lämpöä, sähköä, kaasua ja lannoitetta. Tällä tavalla saataisiin maatiloille lisättyä kannattavuutta ja bioperäiset jätteet pois kaatopaikoilta tuottamasta samat kaasut ilmakehään. Energiataloudellisestikin nämä biokaasulaitokset ovat aika fiksuja, koska niissä voidaan sähköntuotantoa jonkin verran puskuroida, eli tuottaa sähkö juuri silloin kun kysyntä on suurinta. Oivallista tasausvoimaa siis.

Teknisesti kaikki on valmista. Tuotantoprosessi on kokeiltu ja tuotanto sähkönä, lämpönä tai kaasuna esim. biokaasuautoihin on jo täysin mahdollista. Kaasun jakelutekniikka tosin on vielä aika harvinaista, mutta varmasti lisääntyisi, jos kaasua alettaisiin enemmän tuottamaan.

Tässäkin kuulostaa olevan lainsäädäntö hieman jälkijunassa, jotta järkevää tuotantoa voisi aloittaa. Sähkönmyyntimahdollisuudet pienillä tuottajilla tuntuvat olevan kovasti vaikeita. Kenenkähän etu tässäkin on rajoittaa pienet yksiköt vapaan tuotannon ulkopuolelle? On luvanvaraista myydä maatilan ulkopuolelle sieltä saatua sähköä, vaikka se olisikin irrallaan "valtakunnan" verkosta.

Biokaasuautoille lasketaan hiilidioksidipäästöarvot maakaasun mukaan, mikä on aivan epäoikeudenmukaista. Biokaasulla paljon ajaneet Saarijärveläiset jopa kertoivat autolla ajonsa käytännössä puhdistavan ilmaa. Eikö tuossa pitäisi siis hieman valtiovallankin taholta auttaa.
Lannoitteen, vaikka onkin helposti käytännössä luomunormit täyttävää, myyminen oman tilan ulkopuolelle on myöskin monin säännöksin rajoitettua. Kemiran lannoitetuotannon myynti norjalaisille on nostanut lannoitteiden hinnat pilviin, joten kysyntää olisi. Olisi kaikkien etu, jos tällainen lannoitetuotanto ja kauppa olisi mahdollisimman yksinkertaista ja vapaata. Toki pitää varmistaa, ettei lannoitteiden kautta leviä tauteja tms. Hygienisoinnista on siis huolehdittava. Myös energiakasvien tukien saamiselle on tehty turhia byrokraattisia koukeroita esim. siinä tapauksessa, että perustetaan osakeyhtiö biokaasulaitosta varten.

Olisipa tässä mahdollisuus Pohjois-Suomellekin. Ei tarvittaisi ydinvoimaloita riskeeraaman jälkipolvienkin elämää eikä padota hienoja jokiamme.


[ kommentoi ] ( 10 näyttöä )   |  permalink

<< <Edellinen | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | Seuraava> >>