Kiimingin säästöt, kuvitusmummo kirjoittaa 
Asumme kunnan laidalla ukon kanssa ihan omassa mökissä, onpa vähän mettääkin. Kylätie, yksityistie, kulkee vierestä, mutta sinne on n. 90 metrin liittymä. Ukko on eläkkellä (alle 1000€/kk), sairas ja pyörätuolikunnossa. Itse oon henkilökohtainen avustaja, mutta käyn vielä kunnassa siivoushommissa, palkka hiukka yli 1000€. Lapset maailmalla, paitsi iltatähti joka aloittelee lukiota. Kouluun n. 10 km, kuten Kiimingin laidoilta keskimäärin, joistakin paikoista jopa enemmän, kun tiet ei ole läheskään suoria.
Kunta aikoo ruveta kuulemma säästämään, sano yks tuttu valtuutettu. No, 1% tuloveronkorotus ei meillä paljon hetkauta, kun aimminkaan ei juuri jäänyt verotettavaa tuloa.
Kiinteistöveron korotus vie ison loven, varsinkin kun metsätkään ei ole hakkuukunnossa eikähän nyt yhtiöt puuta ostakaan, teollisuus kun on myyty Ameriikan eläkeläisille, jotka haluaa enemmän tuloja ja halvemmalla siis puuta, vaikka Urugaysta.
Henkilökohtaisen avustajan tuki multa karsitaan. Kunnan vuosisäästö 24000€ kokonaisuudessaan, mutta mites meille, no onhan tuota ennenkin pärjätty.
Tien on aiemmin kunta aurannut, itse on toki pitänyt portailta tienpäähän lumet luoda. Kuntoillessahan se on mennyt, kuten muunkin pihan laitto, ainut harrastus. Nyt kunta säästää ja panee tuonkin alle 100m tien aurauksen maksulliseksi. Samaan syssyyn koko alueen yksityistieltä sanotaan irti hoitosopimus. On alettava muiden naapurien eläkeläisten kanssa perustamaan hoitokunta ja riitelemään mikä on kenenkin osuus tiestä. Tai voihan sen maksaa jollekin, joka sen tekee. Sitten pitää järjestää kokouksia ja päättää tien peruskorjauksista, aurauksesta ja muusta hoidosta. Tiekunta kun on vastuussa, jos joku marjastaja särkee autonsa niissä kuopissa. Toki kunnasta voi apuja pyydellä, jos saa ajan varattua palvelukeskuksesta ja osaa lanketit täyttää. Tässä kunta säästää 10000€ ensi vuonna, paitsi että joutuu maksamaan palkkaa jollekin viranhaltijalle, joka opastaa tiekunnat alkuun ja käsittelee avustusanomukset ja hoitaa kilpailutukset niistä aurauksista ja korjauksista, jotka sitten kuitenkin kunta päättää armollisesti hoitaa. Mitäs muutitte sinne, sano yks valtuutettu.
Lukiolaiselta viedään koulumatkatuki. Kunnan säästä 6500€ vuodessa. Pieni raha (ihmis)kunnalle mutta omaisuus varattomalle lukiolaiselle. Joutas muuttaa Ouluun, kun opettajatkin kuitenkin lomautetaan joksikin viikoksi.
Ja lomautushan se uhkaa siivojaparkaakin, 1000€ palkasta puolet pois, niin säästöä kunnalle syntyy. Uhkaavat kyllä kilpailuttaa kaikki siivojat pois kunnalta jollekin isolle firmalle. Niillä on kuulemma halvemmat taksat ja laatu on silti yhtä hyvää. Eivät kuulemma vaan koskekaan, jos jotain yllättävää sattuu, vaikka sairas oppilas sattuu oksentamaan lattialle. Ei kuulu sopimukseen. No, opettajahan sen sitten... Eivät oo muuten hoksannu, että ulkoistettua siivojaa ei voi kunta lomauttaa, ottaskohan ne töihin sinne?
Muuten on elämä helppoa, enää ei tarvi lasejakaan uusia, kun ei tuu enää kirjastoauto. Telkkariakaan ei ole kun poika kattoo netistä ja ite ei osaa digiboxin kanssa pelata. Eipä ois varaa telkkarimaksuunkaan, tosin. Jos se poikakin tosiaan muuttas Ouluun kouluun, niin ei tarttis nettiäkään maksaa...
Taisin muuten valehella noista harrastuksista, oonhan minä OJ-museossa käyny taidetta kattomassa. Ollukin hienoja töitä. No, eipä tartte vissiin kohta sinnekään kyytejä ruinata.
Korottasivat vaan tuota tuloveroa reilusti, siitä maksas omat prosentit ilokseen kun jäis jottain palvelua.


[ kommentoi ] ( 16 näyttöä )   |  permalink

<< <Edellinen | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | Seuraava> >>