Onko laki aina oikein vai tulkintako väärä? 
Tulipa työpaikalla makiat naurut, ku näytin verosihteerin esitystä työmatkani järjestämiseksi, kun oma auto ei kuulemma käy vähennysperusteeksi. Matkaa kuntakeskukseen on 15.1 km ja sieltähän pääsee bussiin klo 6.02. Sitten matkustellaan Jäälit ja Hönttämäet ja muut nukkumalähiöt Oulun keskustaan ja sitten vaihdetaan Oulunsalon bussiin. Perillä 7:40 eli hyvin ehtii 8:ksi töihin. Takaisin vastavirtaan 16:20 ja Kiimingissä sitten jo hiukan ennen klo 18:sta. Siitä sitten autolla kotiin, jos käyntiin saa, ja enää mistään löytää, onhan noin pitkäksi aikaa hylätty auto jo varmasti säretty jos ei varastettu. 46.2 km työmatka, joka autolla hoituu melko tarkkaan 45 minuuttiin, vaihtuu siis reiluun pariin tuntiin suuntaansa ja työpäivistä tulee siis lähes 13 tuntisia.
Tässä olis kyllä lainlaatijoille työtä. Verottajan omien ohjeiden mukaan pitäisi riittää oman auto käyttöön, kun on yhteen suuntaan 3 km kävelymatkaa. Ovat vain keksineet tuollaisen osalle matkalle annettavan vähennyksen. Siinäkin on vielä ehtona, että autolle on oltava turvallinen pysäköintipaikka. Mikä tahansa paikka kuntakeskuksessa kuulemma kelpaa, olkoonkin kauppojen yksityisaluetta tai kunnantalon työntekijöille ja asiakkaille tarkoitettu. Silläkään ei ole merkitystä, että ei ole lämmitysmahdollisuutta. Vaikka ei olisi autoa nimissään, niin ei auta. Tässä tapauksessa verottaja ikäänkuin pakottaa hankkimaan auton osalle matkaa. Taksia saa toki käyttää, kun sitten esittää kuitit pyydettäessä.
Ennen vanhaan sanottiin, että jos laki ei ole oikeus eikä kohtuus, niin se ei voi olla lakikaan. Nyt minusta tämä ei toteudu. Siispä nyt kansanedustajat ja ministerit, kiireen vilkkaa muokkaamaan lakialoitetta, että näistä muutamista kummallisuuksista päästään. Oman auton käyttöä ei voi perustella lasten hoitoon viemisellä, vaikka muuten ei töihin voisi mennä. Ei myöskään sillä, että autoa tarvitsee työaikana. Matka-aikakaan ei kuulemma ole mikään peruste, vain ja ainoastaan odotusaika ratkaisee. Näillä kaikilla pykälillä kyykytetään varsinkin syrjäseudulla asuvia pitkämatkalaisia. Jos ei uskalla vihapuheita, niin ainakin Simon rotestilaulua hyräilen. Auttaskohan tässä se EUn ylioikeus vai onko Nykäsen Matti jo työllistänyt sen kokonaan?
Kiitos mukavalle verovirkailijatytölle! Hän ymmärsi tehtävänsä ja roolinsa, vaikka ei antanutkaan vaatimuksilleni periksi. Harmi vaan, että tällaisilla järjenvastailla pykälillä koko työ asetetaan naurunalaiseksi ihmisten silmissä.


[ kommentoi ] ( 52 näyttöä )   |  permalink

<< <Edellinen | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | Seuraava> >>