Yksityistiet ja yksityisautoilu 
Tässä on ajautunut yksityisasioiden ajajaksi vaikka kollektiivisuus onkin sydäntä lähempänä. Maailma muuttuu! Mirja Vehkaperä kirjoitteli yksityisteiden valtionapujen puolesta. Hyvä niin. Lähtökohtaisesti tässä ollaan kuitenkin harhapoluilla, kun samaan aikaan kunnat hylkää yksityisteiden varsien asukkaat ja siirtää vastuun tienpidosta asukkaiden harteille. Enkä tarkoita mitään pihateitä enkä metsäautoteitä vaan niitä lukuisia kyläteitä, joita tämä meidän Uusi Oulukin on täynnä. Monet niistä on läpikulkuteitä ja vähäisimmätkin ovat tärkeitä mahdollistaessaan metsästäjien, marjastajien, kalastajien ja muiden luonnossa liikkujien vapaan kulkemisen. Tätä oikeutta ollaan tietoisesti ajamassa alas ja onpa joidenkin teiden päähän jo ilmestynyt "yksityistie" kylttejä.

Uusi Oulu on nyt valinnan edessä. Kiimingissä on tähän asti noudatettu yksityistieystävällistä linjaa, vaikka toisenlainenkin päätös ajettiiin läpi keskustan, kokoomuksen ja demareiden äänin. Onneksi päätöstä ei pantu toimeen ja näin se jäi vain piikiksi em. puolueiden lihaan. Muualla on pitkälle siirrytty linjalle, jossa tiekunnat on pakko perustaa ja jyvitykset tehdä ja tietysti sitä seuraa maksumääräykset asukkaille. Siitä huolimatta, että aikanaan kiinteistöveron ulottamista kaava-alueiden ulkopuolelle perusteltiin juuri sillä, että tiet ja muu infra on tehtävä myös haja-asutusalueille. Tiedän kyllä mitä yksityistielaki tästä sanoo. Mutta laki EI sano, etteikö kunnat voisi hoitaa näitäkin teitä kuntalaisten tasapuolisen kohtelun nimissä. Rahassa tässä puhutaan esim. Kiimingin alueella paremminkin kymmenistä tuhansista kuin sadoista. Siis kuntataloudessa ei juuri mistään. Paljon enemmän tiekunnille maksaa jyvitykset, kilpailuttamiset ja maksujen perintä. Mutta kun se on pois kunnan kontolta, niin se on sitten vissiin halvempaa. Mihin on kadonnut kansantalouden ymmärtäminen? Turhan byrokratian elättäminen ei kannata missään muodossa. Siis Uudessa Oulussa kaikki yksityistiet kunnan hoitoon ja ollaan esimerkkinä muulle Suomelle.

Yksityisautoilua on toki paljon muuallakin kuin yksityisteillä, mutta aasin siltanahan se menee. Merja Kyllönen on innostunut tuosta kilometreihin ja paikkatietoon perustuvasta autoilijoiden rahastuksesta. Joku nörtti saanut harhautettua tällaisiin höpötyksiin. Sanon näin, vaikka itsekin olen näppeineni paikannusbisneksessäkin mukana. Mutta tätä taustaa vasten tiedänkin, ettei tuollainen järjestelmä ole millään tavalla toteutettuna halpa. Ja kukas sen muu maksaisi kuin autoilijat? Autoilun rahastajia on jo ennestään liian paljon. Nyt olisikin kiire aloittaa kaikenlaisen verotuksen yksinkertaistaminen. Näin kuormasta syöjät vähenisi ja kerätyt verot saataisiin oikeaan käyttöön. Saman rahan voi periä tuloverona, jolloin se kohdistuu niihin, jotka pystyvät maksamaan. Pääomatulot voisi laittaa samaan kastiin ansiotulojen kanssa ja yksinkertaistaa silläkin tavalla verotusta. Nyt yritetään panna rahattomat maksamaan sen minkä kyvyttömät keksii.

[ kommentoi ] ( 137 näyttöä )   |  permalink

<< <Edellinen | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | Seuraava> >>