Kiimingin tilaaja-tuottajamalli tuhosi valtuutettujen vallan 
Kiimingin talousjohtajana toiminut Keloneva hehkuttaa Kalevassa 8.l0. tilaaja-tuottajamallia Kiimingin piripintaan saatetun tuottavuuden pyhänä lehmänä ja alkusyynä. Kirjoitus on tarkoitushakuisen ideologinen väitteineen tiltu-mallin suosiosta ja valtuutettujen tyytyväisyydestä. Olisi ollut syytä mainita, että vasemmisto teki aloitteen tilaaja-tuottajamallista luopumisesta, kun pelot sen aiheuttamasta demokratiavajeesta ja virkamiesvallan kasvusta osoittautuivat todeksi.

Faktana todettakoon, että yleishallinnon nettokulut/asukas ovat nousseet vuoden 2007 85 eurosta vuoden 2010 160 euroon. Terveydenhuollon kustannuksissa Kiiminki on ollut kärkisijoilla jo vuosia ennen tilaaja-tuottajamallia. Nyt olemme pärjänneet hyvin mallista huolimatta. Kaikki kuntalaisten ja työntekijöiden negatiiviset kokemukset kuvaillaan ”lillukanvarsiksi”. Mielestämme kysymys on ”hukkakaurasta”, joka viattomasta ulkonäöstään huolimatta pilaa lopulta koko sadon. Jos tässä kilpailussa pärjääminen tarkoittaa sitä, että lääkärin aikoja kysyvälle sanotaan ”Ei ole”, niin kyllä silloin on säästetty väärässä kohdassa. Näin on jo usealle Kiimingissäkin vastattu.

Tyytyväisyyskyselyillä retostellaan huomioimatta sitä tosiasiaa, että suorittavan portaan työntekijöillä ei ole käytännössä minkäänlaisia mahdollisuuksia vastata kyselyihin työaikana, toisin kuin johtavilla virkamiehillä. Eihän kaikilla ole tietokoneitakaan käytössään, puhumattakaan että olisi rauhallinen hetki, jolloin vastaamiseen voisi keskittyä. Esimerkiksi päivähoidon työntekijät eivät mitenkään voi jättää lapsia vartiksikaan keskenään eikä ylimääräistä työvoimaa saa palkata. Eihän sieltä pääse edes virkistyspäiville tai koulutukseenkaan, kun työt jäävät sitten tekemättä.

Sama tahti jatkuu muuallakin. Siivojia kielletään ehdottomasti koskemasta mihinkään muuhun, kuin mikä sopimuksessa lukee. Näin muissa tehtävissä olevat sitten joutuvat paikkaamaan tätä vajetta, kun jotain erikoista sattuu. Millään sopimuksilla ei voi varautua kaikkeen ja pienetkin muutokset aina maksaa.

Turhaa sisäistä kateutta ja katkeruutta, aivan turhaa painetta, pelkoa työpaikkojen puolesta, byrokratiaa, kaikkea tätä on tilaaja-tuottajamalli. Pienimmistä palkoista yritetään säästää ulkoistamalla niitä samaan aikaan kun on vara pitää johtotasolla tuplamiehitystä. Toinen ostaa ja toinen myy, mutta molemmille palkan maksaa kunta.

Koko ahdistus alkoi edellisen kunnanjohtajan aikana, jolloin kunnantoimiston ovet pantiin lukkoon ja vaadittiin ajanvaraus, että virkamiehiä pääsi puhuttelemaan. Valtuutetuille puolestaan muistuteltiin tiltu-mallin puolustajien taholta, ettei pidä puuttua muuhun kuin strategisiin asioihin. Ei siis palvelujen tuottamiseen varsinkaan.

Kiimingissä vasemmisto on vastustanut mallia alusta alkaen, jakaen tietoa siitä, että se on tunnetusti osa uusliberalismin yksityistämisideologiaa.
Toivomme, että kokemuksestamme otetaan vaari.

Allekirjoittajina:
Kiimingin vasemmiston kuntavaaliehdokkaat:
Lahja Hanhela, Jorma Hanhela, Tomi Juntunen, Kaarina Kailo, Kalevi Kuha, Pertti Kutilainen, Eini Launonen, Anneli Rautio ja Lauri Valkama

[ kommentoi ] ( 72 näyttöä )   |  permalink

<< <Edellinen | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | Seuraava> >>