Asiat rullaamaan, mutta ei kuoliaaksi säästämällä 
Lähes päivittäin joku kokoomuslainen vaatii ”vastuunkantoa” eli leikkauksia palveluihin ja ”kotimaisen kulutuksen lisäämistä”, joka heidän kielellään tarkoittaa samaa kuin tuloverojen alennus. Minä kannatan molempia, mutta täysin erilaisilla keinoilla. Kun leikataan palveluita, mistä hyvänsä, niin kärsijöinä on suuret kansanjoukot. Isotuloiset, joilla on varaa yksityisiin palveluihin, eivät kärsi mitenkään. Vastuunkantoa on se, että pidämme palvelut kaikkien ulottuvilla ja palkkaamme riittävästi resursseja palveluita suorittamaan.

Ihan samaa tekee tuloveronalennus. Ne, jotka veroja paljon maksaa, isotuloiset, hyötyvät enemmän. Pienituloiset eivät hyödy juuri mitään, kun muutenkaan eivät veroja maksa. Ei tarvita kummoista laskupäätä, että huomaa, mihin tämä johtaa. Tuloerot kasvaa ja kotimainen kysyntä laskee. Rikaskaan ei määrättömästi syö eikä kuluta. Auton ostolla tai etelänmatkailulla ei paljon suomalaista teollisuutta tueta.

Minun reseptini on yksinkertainen. Arvonlisävero pois ja kaikki verotus tuloista ja kaikki tulot samalle verolle. Näin Suomi saisi muihin Euroopan maihin ylivoimaisen kilpailuedun kaupankäynnissä ja veronmaksu siirtyisi niille, joilla siihen on varaa. Kaikki eläisivät silti täysin normaalia elämää, mutta köyhälläkin olisi vara kuluttaa.
Samalla säästettäsiin valtavasti byrokratiakuluja, kun ALV:n ”työllistävä” vaikutus loppuisi. Firmoissa voisi keskittyä oikeaan bisnekseen eikä palvelemaan verottajaa. Nyt tulossa oleva sähköisten palveluiden ALV-muutos, jossa ostajan maa määrää verotuspaikan, tulee tappaamaan sähköiset palvelut Suomessa. Kenellä on mahdollisuutta ja varaa kerätä tilastoja kaikkia 28 EU-maan veroviranomaisia varten. Puhumattakaan, että maiden välillä verosäännötkin saattavat olla erilaisia. Onko meillä varaa tappaa juuri nyt kehittymässä olevia digilehtiä ja muita vastaavia palveluita? Tuollainen bisnes on vielä sellaista, joka ei tuhlaa luonnonvaroja eikä siis oikeasti vie Suomesta mitään pois.

Byrokratiaa vähentämällä saataisiin muutenkin asioita rullaamaan. Tällä viikolla uutisoitiin EU-tarkastajien aloittavan taas jokakesäisen maatilamatkailunsa. Tällainen tarkastustoiminta on ihan suotavaa, kunhan siitä ei ole maanviljelijälle mitään kustannusta silloin kun asiat on kunnossa. Nykysysteemillä maanviljelijä on oletusarvoisesti syyllinen johonkin rikkeeseen. Joku puu aina keksitään, jolla tukea voidaan leikata. Suomalaisen EU-tarkastajan panos suomalaiselle maanviljelylle voisi olla se, että tarkastajat pantaisiin avustamaan tässä lomakeviidakossa.

Sama pätee rakennusvalvontaan. Pienenkin rakennusprojektin jarrumiehinä on byrokraatit. Miksi valmiina paikalle tuodulla saunamökillä pitää olla vastaava mestari ja lupakuvat? Miksei omalla maallaan saa itse määritellä rakennuksen paikkaa siihen kuin se itselle sopii? Netissä asiointikaan ei kaikille ole ihan yksinkertaista. Ne jotka sääntöjä rikkoo, rikkoo niitä kaikesta huolimatta. Tavallinen tallaaja jättää saunansa tekemättä ja sekin on pois suomalaisesta kulutuskysynnästä.

[ kommentoi ] ( 62 näyttöä )   |  permalink

<< <Edellinen | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | Seuraava> >>