Byrokratian purkua Oulun malliin 
Oulusta kuuluu kummia. Nyt on keksitty sellainenkin entisten ympäristökuntien kiusaus, että ”yhdenmukaistetaan” parkkimaksuja. Kouluille ja muille julkisille virastoille on kuulemma tulossa parkkimaksut kaikille työntekijöille, koska myös keskustassa töissä käyvät joutuvat parkkipaikoista maksamaan. Siis uusi piilovero. Jokainen uusi vero on turha. Puolen yksikön veroprosentin nosto tuottaisi moninverroin tuon tuoton ja käytännössä ilmaiseksi.

Eihän tuo rahassa työtätekevää kaada, mutta mietitäänpä asiaa hieman syvällisemmin.

Ensinnäkin toteutus. Palkastahan on kätevä nipsaista, joutaa ne työntekijät maksaa, kun kerran ilkeävät autolla tulla. Tasa-arvon nimissä tuo parkkimaksu pitää kuitenkin tulla kaikille. Siispä esim. ulkoistettu ruokalan työväki joutunee myös maksamaan parkkimaksua. Vai onko tässä kahdet markkinat, jossa ulkoistetut firmat saakin lisäedun, ilmaiset parkkipaikat? Jos saa, on tiedossa oikeudenkäyntejä, koska ei voi olla eriarvoista kohtelua. Jos ei, niin kuka sen maksun sitten saa? Siispä pitää perustaa laskutussysteemi. 50 henkilöisessä koulussa tuollainen maksu tuottaa alle 5 tuhatta euroa. Sillä rahalla ei järjestelmää ylläpidetä vuottakaan.
Entäs sitten oppilaat? Jos opettajat maksaa pihalla pysäköinnistä, niin eikait oppilaatkaan ilmaiseksi saa pysäköidä? Mitä tasa-arvoa se sellainen on? Entä iltakäyttäjät ja vanhemmat?

Miten tätä valvotaan? Juokseeko kanslisti tai vahtimestari (joita ei taida kouluilla enää ollakaan) jokaisen pysäköivän auton perässä tutkimassa rekkareita, josko vain joku nyt kiertää pysäköintimaksua? Tunnetusti tarkat opettajat tietysti ilmoittautuu julkisten käyttäjiksi ja tilapäisissä tarpeissaan pysäköivät tien varteen, kun tyhjälle pihalle ei voi autoa viedä.

No, jos asiaa viedään pidemmälle, niin jokaiselle tietysti annetaan rahaa vastaan oma parkkiruutu koulun pihalta. Kuka valvoo, että opettajan ruutu pysyy opettajan käytössä? Hänhän siitä maksaa, joten palvelu on saatava tai muuten syntyy korvausvelvollisuus. Onhan siinä ruudussa sitten hyvä säilyttää vaikka asuntovaunua, kun sitä ei tarvi. Tai tuoda kotoa siihen muuta roinaa säilöön.

Tämä jos niellään ihan purematta, niin seuraavaksi huomataan, että esim. opettajainhuone on pelkästään opettajia varten koulussa eikä sitä tarvita koulutyöhön. Siksipä opettajilta aletaan periä palkasta opettajanhuoneesta vuokrakulua. Ja lukollisesta kaapista tietysti hieman extraa. Sama pätee hoitajien taukotiloihin.

Kun on järjestelmä kehitetty ja pantu pystyyn, niin ei sitä niin vain lakkauteta sitten. Sehän työllistaa laskuttajan ja parkkipirkon ja tuottaa muutaman tonnin rahaa kymppitonnin kuluilla. Erittäin kannattavaa. Tällä tavalla syntyy sitä byrokratiaa, josta nyt muualla halutaan eroon. Ei Oulussa. Taitaa olla sitä SSS-tyyliä mukana tässäkin, ensin hutkitaan ja sitten tutkitaan.

[ kommentoi ] ( 107 näyttöä )   |  permalink

<Edellinen | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | Seuraava> >>