Avoin kirje Oulun päättäjille 
Hyvät päättäjät,
olette nyt tekemässä historiallista päätöstä. Päätös kouluverkosta merkitsee joko Oulun kaupungin näivettämistä keskusta-alueelleen tai vaihtoehtoisesti koko kaupungin elinvoimaisena säilyttämistä. Tämä jälkimmäinen vaatii toki suunnanmuutosta muutenkin politiikassa.

Olen tavattoman pettynyt siihen, miten kuntalaiskuulemiset noteerattiin kouluverkon päätösehdotuksissa. Todellista vaihtoehtoa ei tullut vaikka jokaisessa paneelissa sitä vaaditiin.

Ainut järkevä vaihtoehto on säilyttää kaikki reuna-alueiden lukiot ja keskittää vanhan Oulun alueen lukioita yksien seinien sisälle, jos siitä kerran säästöjä saadaan. Oulunsalo, Kiiminki ja Haukipudas tarvitsevat lukionsa. Kiimingin lukio kattaa alueellisesti suurimman osan Oulun pinta-alasta ja on helpoimman kulkuyhteyden päässä, tulitpa sitten Yli-Iistä, Tannikylästä, Arkalasta tai Jolokselta tai muualta Ylikiimingistä. On aivan turha kuvitella, että joukkoliikennettä kehitetään Oulun suuntaan niin, että koulun käynti siellä päivittäin olisi mahdollista. Lukiolaisia ei kuitenkaan ole niin suuria määriä juuri saman reitin varrella, että tuo olisi taloudellisesti järkevää.

Lähempänä näitä lukioita asuvia ajatellen, on kansatalouden kannalta aivan idioottimaista siirtää koulumatkakustannukset lukiolaisten harteille ja sitä kautta Kelalle, kun nykyisin kulkeminen voi tapahtua pyörällä tai kävellen. Minkä kunta säästää, sen valtio maksaa. Missä on silloin säästöt? Vuokralla asuminen taas tekee monelle köyhälle perheelle esteen koko koulutukseen. Lukioiden yhteydessä kun ei ole asuntoloita. Ollaanko palaamassa 1900 luvun alkuun, jolloin vain rikkailla oli varaa kouluttaa lapsiaan? Tarviiko Suomi tosiaan uuden köyhälistöluokan, jotta talous saadaan paremmaksi?

Jokirannan koulu pitää rakentaa uudelleen. Mutta vanha voidaan tyhjentää vasta kun uusi on pystyssä. Lukion tilat eivät ole vaihtoehto. Jokirannassa on koko Kiimingin keskustan alueen ainut valmistuskeittiö. Missäs se ruoka sitten tehdään vai alkaako ruokarahti Oulusta? Kuluja siitäkin tulee. Annoksia on kuitenkin aika paljon päivässä. Lukiolla ei ole tilaa, jossa oppilaat mahtuisivat syömään, tuskin edes kolmessa vuorossa.

Lukiolla ei ole kotitalousluokkia, ei teknisen työn tiloja eikä juuri muitakaan yläasteen vaatimia erityistiloja. Niiden tekemistä ei kannata ajatellakaan millään väliaikaisratkaisulla.

Tarjottu etälukiotoiminta on tietoista harhauttamista. Etälukio voi toimia aikuisille, mutta ei tuon ikäisille lapsille. He tarvitsevat vielä kädestä pitäen opastusta ja ovat etälukiossa näin aivan eri arvoisessa asemassa. Lopullinen kuolinisku on sitten helppo antaa, kun ei ole oppilaita ja menestys on huono.

Toivon nyt todellakin, että ymmärrätte mitä seurauksia tällaisella alueellista eriarvoa lisäävällä ratkaisulla olisi, jos lukiot lopetettaisiin.

[ kommentoi ] ( 42 näyttöä )   |  permalink

<Edellinen | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | Seuraava> >>